A KEH közleménye szerint Áder János elnöki tevékenysége elismeréseként tekint a Fidesz elnökségének egyhangú felkérésére, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta. A köztársasági elnök ugyanakkor tiszteletben tartja mindazon ellenzéki politikusok véleményét is, akik elutasítják jelölését.

Az államfő továbbra sem kíván semmiféle pártcsatározás résztvevőjévé válni, mivel ezt a köztársasági elnökre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések eleve kizárják. Áder ugyanakkor köszönetét fejezi ki Magyarország mindazon polgárainak, akik az elmúlt években támogatták a Magyarország érdekében és képviseletében végzett tevékenységét, valamint a közös jövőt alapjaiban meghatározó klímavédelem ügyében tett erőfeszítéseit.

QP | Quality Placement

A kormányfő sajtófőnöke pénteken közölte az MTI-vel: Orbán Viktor személyesen tájékoztatta Áder Jánost arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra.

Havasi Bertalan szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felkereste Áder János köztársasági elnököt. Tájékoztatta arról, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége úgy döntött: javaslatot tesz a parlamenti frakciónak, hogy az országgyűlési államfő-választási eljárás során ismét Áder János jelölését és megválasztását támogassa.