Az szja-visszatérítés és a családi kedvezmény kapcsolata miatt vannak még családok, ahol több tízezer, akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az Szja bevallás során – hívja fel a figyelmet Hegyesné Halász Mónika, az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője.

Ezen 2022. május 20-ig kell beadni minden szja törvény alapján bevallásra kötelezett személynek a 2021-es évet érintő Szja bevallást.

Idén, jobban kell figyelni, hiszen először volt arra példa, hogy jelentős adóvisszatérítést kaptak a gyereket/gyerekeket nevelő családok, amely egyéb kedvezményeket is érinthetnek. Az adóvisszatérítést maximális mértéke 809 000 forint volt, amelyet február 15-ig többségében ki is utalt az adóhatóság. Az ICT Európa Finance Zrt. szakértője szerint érdemes viszont a családi kedvezményre jogosultaknak alaposan megvizsgáltatni a mostani szja bevallásukat, hogy jár-e vissza még adóforint a februári adóvisszatérítésen felül.

Akár érvényesítettek év közben családi kedvezményt az arra jogosult személyek, akár nem, érdemes az adóbevallásban megvizsgálni, hogy a legoptimálisabban van-e a jogosult feleknél érvényesítve a családi kedvezmény és módosítani azt, amennyiben annak következtében pozitívabb összképet kapunk. 

Ez mindenkit érinthet, aki nem egyedül jogosult a családi kedvezményre. A kalkuláció minden esetben adott személyekre egyedileg történik. A gyermekek számától és jövedelemtől függetlenül adódhat különbség, mely bizonyos esetekben a százezres nagyságrendet is elérheti – összegzi Hegyesné Halász Mónika, az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője.