Még mindig tudtak tovább javulni a hazai foglalkoztatási mutatók, a munkaerőpiac további feszesedését jelezve - kommentálta a KSH friss adatait Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. Az adat alacsonyabb lett a 4 százalékos piaci konszenzusnál is.

Kedvező, hogy mind az aktivitási ráta, mind a foglalkoztatási ráta enyhén emelkedni tudott az egy hónappal korábban közzétetthez képest, az előbbi 62,1-ről 62,2 százalékra, az utóbbi pedig 59,7-ről 59,8 százalékra. A foglalkoztatottak száma 36 ezer fővel volt magasabb az egy évvel korábban látottnál.

2017-ben 4,2 százalék lehetett az éves átlagos munkanélküliségi ráta, ami 2018-ban tovább csökkenhet, 4 százalékra, esetleg némileg ez alá. Az igen feszes hazai munkapiac támogatja a bérek további emelkedését, így - figyelembe véve a csak lassan emelkedő fogyasztói inflációt - a reálbérek növekedési üteme is erős maradhat 2018-ban. Mindez támogatja háztartások fogyasztásának további bővülését, ami így a GDP növekedésének is meghatározó tényezője lehet az idén is. 2018-ra 3,4 százalékos GDP növekedést vár Nyeste, aki felfelé mutató kockázatokat is lát.

A foglalkoztatottak száma bár nem döntött új csúcsot, mégis közel van ahhoz: 4 millió 450 ezer fő. Ez 0,8 százalékkal) haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért számot. A létszámbővülésre továbbra is pozitív folyamatként tekinthetünk, hiszen az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma közel 85 ezer fővel növekedett, míg a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók együttesen közel 48 ezer fővel mérséklődött - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Decemberben is tovább zsugorodhatott a munkanélküliségi ráta, elérve a 3,7 százalékot - véli az elemző. 2018-ban tovább javulhat a munkaerőpiac helyzete, ugyanakkor egyre inkább a kínálati oldal lesz a szűk keresztmetszet. Így tehát nem az üres álláshelyek hiánya, hanem a szabad munkaerő korlátossága miatt a munkanélküliségi ráta már csak csekély mértékben csökkenhet. 2018 végére 3,5 százalék körüli rátára számít Virovácz.

A friss adat azt jelenti, hogy szinte minden magyar embernek, aki képes és akar dolgozni, van munkája - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szavai szerint még van az országban munkaerő-tartalék, a jelenleg inaktívakat, a munkanélkülieket, a kisgyerekes anyákat, illetve a nyugdíjasokat is szeretnék minél nagyobb számban támogatni a munkaerőpiacra történő visszatérésben.

Folytatni kell a szakképzési- és felnőttképzési rendszer átalakítását, bővíteni kell a munkaerő-mobilitást ösztönző támogatási programokat. Ez utóbbi részeként szélesebb vállalati- és önkormányzati támogatásokat kell biztosítani a munkásszállók építéséhez, kialakításához. A megváltozott foglalkoztatási helyzetben a munkaadóknak is át kell gondolniuk, hogyan tudják a jövőben meglévő kapacitásaikat megtartani és bővíteni - hangsúlyozta a miniszter.