A Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülése után Virág Barnabás, az MNB alelnöke háttérbeszélgetés keretében indokolta a döntést és vázolta várható folyamatokat. Elmondta, hogy a piaci kockázatok jelentősen csökkentek, ami lehetővé tette, hogy az MNB mérsékelje az egynapos fedezett hitelek kamatát, vagyis a kamatfolyosó felső szélét.

Kedvező külső körülmények

Matolcsy György vezette jegybank a következő hónapok kamatdöntései során is megvizsgálja a külső környezetet, és ennek megfelelően dönt az egynapos hitelkamat esetleges további csökkentéséről. A pénzpiaci helyzet mellett jelentősen javul a magyar fizetési mérleg és a külkereskedelmi egyenleg is, így a forintpiacra ható fundamentális tényezők nagyot javultak, mindez széles bázison nyugszik.

Az inflációban már látszanak a fordulat jelei, de egyelőre még határozott és szigorú monetáris politikára van szükség, hogy sikerüljön letörni az áremelkedés ütemét. A jegybank továbbra is arra számít, hogy az év közepén gyorsul fel az infláció csökkenése. Ezt segíti, hogy a kereslet beszűkült, így egyre nehezebb az áremeléseket érvényesíteni.

Fokozatosság, óvatosság

A Magyar Nemzeti Bank 2022. október 14-én rendkívüli intézkedéseket tett, ekkor szélesítették ki a kamatfolyosót, és emelték meg az effektív jegybanki kamatot 18 százalékra, ami az alapkamatot 50 bázisponttal haladja meg. Azóta azonban külső körülmények és a gazdaság helyzete sokat javultak, így most már lehetővé vált a kamatfolyosó felső szélének csökkentése a korábbi 25-ről 20,5 százalékra. Az új érték 250 bázisponttal haladja meg az effektív jegybanki kamatráta értékét, ami egy korábban szokásos módszer visszaállítása.

A továbbiakban a a fokozatosságra és óvatosságra nagy hangsúlyt helyeznek, amelyet kiegészít az előzetes kommunikáció. Fontos szempont a külső egyensúlyi helyzet, a piaci stabilitás megőrzése, emellett fontos indikációt jelentenek a nagy jegybankok kamatdöntései illetve kamatvárakozásai.

Alapkamat, effektív kamat

Az alapkamat 13 százalékos szintje tartósan fennmarad, ami érthető is, hisz az infláció még 25 százalék körüli, az effektív jegybanki kamat, vagyis az egynapos jegybanki betéti kamat pedig 18 százalék, értelemszerűen először ez fog csökkenni. Egy újságírói kérdésre válaszolva Virág Barnabás elmondta, hogy az alapkamat és a tényleges jegybanki eszköz kamata valamikor az ősz folyamán érhet össze, vagyis ekkor lesz 13 százalék a tényleges kamatszint.