Sokszor kérte már az állam a Dharma Ló Menedék Alapítvány segítségét, hogy fogadjon be elkobzott, így állami tulajdonba került nagy testű állatokat, lovaktól juhokon át kecskékig. Az alapítvány már öt éve gondozza az állam lovait, kecskéit, birkáit, de ígéreteken kívül egy vasat sem kaptak ehhez - írja a 24.hu. Pedig kötöttek együttműködési megállapodást az Agrárminisztériummal.

Bár az alapítvány olyan állatbarátokból áll, akik lelkesedésből és állami forrás hiányában saját zsebből finanszírozták az állatok gondozását, öt év után elértek a lehetőségeik határához: elfogyott a pénz. És ez még nem minden: súlyos adósságba sodorhatja az alapítványt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., amely az eddig ingyenesen használt, a birtokkal szomszédos állami tulajdonú telekrészen fekvő, korábban elhagyatott épületért visszamenőleg havi bruttó 758 ezer forintot követel, miután az agrártárca javaslatára az alapítvány beadta az ingyenes használatra irányuló kérelmet.

Jelenleg 130, túlnyomó részt állami tulajdonú mentett és befogadott állat van a menhelyen, az ellátásuk havi átlagra lebontva 3,8 millió forintba kerül. Ennyi állat életben tartásához már szükséges egy olyan többfunkciós logisztikai központ, ahol a nagy mennyiségű takarmányt szakszerűen tárolni tudjuk, ahol az irodai munkát el tudjuk végezni, ahol biztosítani tudjuk a villanypásztorok áramellátását és az itatók vízigényét, ahol a beteg, sérült állatokat kezelni tudjuk, ahova az újonnan érkező, ismeretlen egészségi állapotú állatokat karanténban tudjuk tartani, ahol a szerszámokat és munkagépeket biztonságban elzárva tudjuk tárolni.”

Az alapítvány tagjai több mint 60 millió forintot költöttek az állatok ellátására saját zsebből az elmúlt öt évben. A menhely üzemeltetése az államnak nem kerülne sokba, ennél nagyságrendekkel többet költenek el a Nemzeti Vágtára, lówellnessre és lószoláriumokra. Az illetékesek nem reagáltak a hírportál sajtómunkásainak érdeklődésére az üggyel kapcsolatban.