Gyakorlatilag összeomlott az állat-egészségügyi hatósági rendszer Magyarországon - idézte a Népszava Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő megállapítását. Szerinte a járások nagy részében már nincs főállatorvos és az állatorvosok száma is drámaian lecsökkent. A közigazgatás átalakítása során az állategészségügyet alárendelték - ahogy fogalmazott: az "arrogáns pártkatonák" által irányított - kormányhivataloknak.

Az alulfizetett hatósági állatorvosok elvándorlással tiltakoztak a nyakukra ültetett szakmailag minősíthetetlen vezetés ellen. Ennek súlyos következményei lehetnek a politikus szerint, mert például a járványok elleni küzdelemben kiemelkedően fontos szerepe lenne a járási főállatorvosoknak. A képviselő szerint a járási főállatorvosi állások sorozatos megszűnése is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar hatóságok nem tudták feltartóztatni az afrikai eredetű sertéspestist és a madárinfluenzát.

A képviselő adatkérésekkel fordult az országos főállatorvoshoz és a kormányhivatalokhoz. A megkeresett 19 kormányhivatalból mindössze kettő válaszolt, így kiderült, hogy Heves-megyében hét járásból csak négyben, Baranya megyében tízből csak ötben van főállatorvos.