Egy friss felmérés szerint mintegy 1,2 millió magyar tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. A Publicus adatai azt is elárulják, hogy a fiatalok körében különösen magas, majd' 40 százalékos ez az arány, ami nagyjából 530 ezer főt jelent. Ők egyébként leginkább az alacsony fizetéseket, a bizonytalan jövőt, és a hazai közélet viszonyait említik okként.

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli (5,4 fő) családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és lényegében ugyanennyien (5,6 fő) vállalnak tartósan munkát külföldön.

QP | Quality Placement

Megkérdeztük az olvasóinkat is, hogy ők gondolkodtak-e már azon, hogy külföldön vállaljanak munkát.

Először az utca emberét kérdeztük meg, ennek eredményeit itt tekinthetik meg:

A kérdést a Facebook-oldalunkon is feltettük, ahol a válaszadók 83,7 százaléka szavazott arra, hogy bizony felmerült benne a lehetőség. Ferenc például azt írta, hogy "Nem gondolkodtam soha, hogy külföldön valaljak munkát jó vagyok itt ahol vagyok Münchentől nem messze " Gyula itt még nem tart, de már tervez: Spanyol jövőre!! - írta. Péter hasonló cipőben jár, ő csak annyit írt, hogy "sajnos egyre gyakrabban..."

Gábornak ez nem kérdés: "Nem, nem kellett rajta gondolkoznom. Mutatták az utat én meg gyorsan megtaláltam az irányt. Olyan jó lenne, ha magatokra zárnátok végre azt az ajtót és lehúznátok a vasfüggönyt majd lekapcsolnátok a villanyt végre örökre. Tiszta pandorum lett az a hely, zombikkal, kanibálokkal." (Romlik a helyzet - már a munkaadóknál is betelt a pohár.)

Egy másik Péter is hozzászólt a témához: "Igen ,de akkor meg komunismus vol...HAHA..Es kulfoldi gyakorlat nem art es masodik nyelv sem..." Éva és Béla a korát hozta fel indokként, hogy miért maradt még: "csak tizessel lennék fiatalabb", illetve "Csak az a baj hogy már 70 multam." Rita szerint ugyanakkor: "ez nem kor függő, hanem elhatározás kérdése.. Anyukám nyugdíj után ment külföldre dolgozni.."

Természetesen nem mindenki gondolkodik a távozáson. Feri például azt írta, hogy "havi 130 ezer forintot keresek! Ebből kell megèlnem! Voltam 2 èvig külföldön, de nem vonzott a több pènz! Szeretem a hazámat, szeretek itt èlni! Inkább szükölködöm de itthon vagyok!!!!"

Zoltán szerint "azért akartunk az unióhoz tartozni hogy szabadon utazhassunk szabadon vállalhasunk munkát Európa bármelyik országában szabadon dolgozhassunk Most az ellenzék és a hozzájuk tartozómédiák ezt róják fel az Orbánkormány hibájának Ha a magyaremberek élnek ezekkel a jogukkal Kérdezem én önök szerint normálisak az olyan emberek Akik képesek a saját jólfelfogott érdekük ellen lenni Csak azért hogy ellent mondjanak a gyűlölt kormánynak és Orbán Viktornak."

Csaba reagál erre, mint írta "Azért "is", meg azért is, hogy okafogyottá váljon elmenni innen. Az viszont nagyon durva, hogy 2017-ben, az EU-n belül politikai okok is szerepet játszhatnak az elvándorlásban."

László is kifakadt: "Miről írsz embeeer!? Az embereknek a hazugsággal a korrupcióval a egészségügy helyzetével a megélhetésükkel van bajuk. Azzal, hogy még az oligarhák lopnak, dőzsölnek, Makaoba járnak milliárdos magángépen kaszinózni, ők meg güriznek és még egy belföldi nyaralásra sem tudnak elmenni. Sokaknak a rezsi kifizetése is nehéz. Lakáshoz jutás, csak álom számukra. Nem sorolom tovább, mert a facebooknak új szervert kellene venni, ha az összes trógerságot leírnám."

Egy másik Zoltán szerint "Ez marhaság. Nekem szakmunkás ismerőseim vannak kint. Az egyik például a Jawat rögtön lecserélte egy Hondára és 2-3 hónap múlva már egy 1250-es BMW-t vett. Úgy látszik azért van miből. Ja, és ha leteszi a melót folyamatosan utazgat. Mert megteheti." Marianna ehhez kommentált: "Ott a minimálbér is jóval magasabb! Nekem több szakmunkásismerős dolgozik Angliában, Írországban, Németországban..., előrébb vannak, mint aki itthon maradt. Mindenki szabad belátása szerint dönt!"

Ön megy vagy marad?