Két jelölés érkezett a bizottsághoz: a Fidesz-KDNP Windisch Lászlót, a Mi Hazánk Kiss Ferenc könyvelőt jelölte.

Az ÁSZ-elnöknek javasoltakat a nap folyamán meghallgatta a testület, amely Windisch László jelölését öt, Kiss Ferenc jelölését egy szavazattal támogatta - mondta Bánki Erik az MTI-nek.

A politikus szerint Windisch László esetében a bizottság egyértelmű megerősítést kapott arra nézve, hogy kiválóan alkalmas egy ekkora szervezet vezetésére, hiszen egész életében pénzügyi ellenőrzési területen dolgozott.

Windisch László az adóhivatalnál kezdte munkáját, majd később a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökeként vezette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A fideszes képviselő szerint meggyőző volt az, ahogy Windisch László az ÁSZ irányítását képzeli el: kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne, illetve megerősítené az ÁSZ támogató szerepét annak érekében, hogy minél kevesebb hibával működjenek az általa ellenőrzött szervezetek. Egy modern auditor- és tanácsadó társaságként szeretné működtetni az Állami Számvevőszéket - foglalta a bizottság elnöke Windisch László szavait.

A gazdasági bizottság hétfőn hallgatja meg Windisch Lászlót, és ha alkalmasnak találja a posztra, akkor még aznap szavazhat róla az Országgyűlés. Az ÁSZ-elnökét a parlament kétharmados többséggel, titkos szavazással választja meg 12 évre.

A politikus a Mi Hazánk jelöltjéről közölte, Kiss Ferenc végzettségét tekintve megfelelő lenne a posztra, saját könyvelőcéget vezet, de nincs tapasztalata nagyobb létszámú szervezetek vezetésében.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július elején jár le.