Akár már jövő májusban - a vártnál négy évvel hamarabb - jelenhet meg a törvény az új sorozatrendszámokról, tehát 2022 tavaszától adják ki az új formátumú rendszámokat - írta meg a Napi.hu a múlt héten a Magyar Autóklub magazinjában - az Autóéletben - megjelent cikk alapján. 

A rendszámcseréről szóló cikkekre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte:

A jelenlegi karakterkészlet használatával még néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátummal szembeni legfontosabb elvárás, hogy tartósan oldja meg a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. 

Bár az ábécé szerint tehát még bőven van ideje a jelenleg érvényes, három betű három szám alapú rendszám formátumnak, és a forgalomba helyezések száma is visszaesett az elmúlt évben, valójában nincs olyan távol a váltás.

A Totalcar információi szerint nagyjából pontosak lehetnek az eredeti hírekben szereplő határidők, azaz akár 2022 közepétől bevezethetik az új rendszámokat. Fokozatosan, a már kiadott rendszámok megtartásával. Addig viszont az azonosító felhasználásával működő informatikai rendszerek (útdíj, bírságolás) átalakításának is meg kell történnie. A jogalkotás a minisztériumi tájékoztatás szerint még folyamatban van, így a tényleges bevezetésig bármi változhat.

Forrás: Autósélet Magazin
Kép: Autósélet Magazin