A közel három hónapja kirobbant Völner-ügy „az elmúlt évtized, ha nem az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós botránya”, a lassan fél éve kiderült titkos megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy pedig arról szólt, hogy a NER-rel nem szimpatizáló újságírókat, ellenzéki politikusokat és üzletembereket figyeltek meg. Mindkét ügy közös vonása, hogy az igazságügyért felelős minisztériumot érinti, és az is közös a két ügyben, hogy „a kormányzat menekül a kérdések elől” - mondta Vadai Ágnes, az Egységben Magyarországért parlamenti pártjainak hétfői sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor tizenkét éve az elnyomás és a kisemmizés rendszere is - véli Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. A miniszterelnök és kormánya ezt az országot gyakorlatilag bankautomataként használta: „folyamatosan vették el a pénzt az emberektől, és rakták el maguknak, Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek a hatvanpusztai birtokára, Rogán Antal helikopterezésére, Varga Judit nyaralójára felvett 10 millió forintos csok-támogatására, Szijjártó Péter adriai luxusjachtozására" - idézte Szabó Tímeát az egységes ellenzék sajtóközleményében.

A politikus ígérete szerint az egyesült ellenzék Márki-Zay Péter vezetésével jóléti országot fog teremteni, ahol a szolidaritás lesz a mindennapok üzenete: olyan béremelést fognak biztosítani a rendőröknek, a tűzoltóknak, az ápolóknak, az otthonápolóknak, a pedagógusoknak, minden közalkalmazottnak, amiért tisztességesen meg tudnak élni, a nyugdíjakat pedig addig emelik, amíg senki nem szorong azon, hogy meg tudja-e fizetni a gyógyszereket.

„Az átlagnyugdíjat 200 ezer forintig fogjuk emelni, és a minimálnyugdíjat a két és félszeresére fogjuk felemelni, tehát senki nem kaphat egy ledolgozott élet után havonta kevesebb, mint 75 ezer forintot” - mondta Szabó.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője gyalázatos intézkedéssorozatnak nevezte, hogy az elmúlt években szinte a teljes hazai felsőoktatást kiszervezték, és politikai irányítás alá helyezték: az egyetemeket a fejlesztési forrásokkal megzsarolva olyan alapítványokba helyezték ki, amelyeket fideszes pártkatonák vezetnek.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az EU jogállamisághoz kötött kifizetéseivel kapcsolatban azt mondta, „eljutottunk arra a pontra, hogy egyszerűen nem érkezik meg Magyarországra az egyébként nekünk járó pénz a magyar kormány korrupciós rendszere miatt”. Mintegy 15 ezer milliárd forintról szól. Harangozó szerint miután az államadósság 80 százalék fölött van, és az Orbán-kormány az elmúlt hónapokban brutálisan belehúzott az ország eladósításába, „ezen pénz nélkül a magyar gazdaság viszonylag záros határidőn belül kétvállra feküdhet”.