Az IMF is megszólalt a kínos Matolcsy-féle könyvügyben Szokásos washingtoni sajtótájékoztatóját tartotta az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, amikor Magyarországgal kapcsolatban is kapott egy kérdést. A kérdező a Sakk és póker című, kedden bemutatott könyvben leírt, azóta híressé vált Matolcsy-Goldman-ebéd részletére kérdezett rá. A kérdező emlékeztetett arra, hogy a könyv szerint az akkori nemzetgazdasági miniszter már a hivatalos bejelentés előtt elárulta a Goldman Sachs munkatársainak, hogy Magyarország az IMF-hez fordul.

És ez devizaspekulációt indíthatott el a forint esetében. A kérdező az iránt érdeklődött az IMF igazgatójánál, hogy az IMF-nek van-e bármifajta szabálya arra vonatkozóan, hogy a miniszterek vagy kormányok hogyan közölhetik ezeket az információkat. Kereskedhetnek ezen információ birtokában, vagy elmondhatják harmadik személynek, hogy ők kereskedjenek ezzel az információval? - szólt a kérdés.

Rice válaszának elején leszögezte már, hogy erről a konkrét esetről nincs információja, így nem is tudja kommentálni azt. Azt azonban kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a hatóságokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik.