A államtitkárság közleménye szerint a tárca ez év elején szakmai egyeztetések összehívását kezdeményezte annak érdekében, hogy olyan intézkedési javaslatokat készítsen elő, amelyek a betegek érdekeit figyelembe vevő, az ellátások hatékonyságát növelő finanszírozási ösztönzőkkel járulhatnak hozzá a várólisták csökkentéséhez. A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy a kormány ötmilliárd forintos rendkívüli pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon, májusban kezdődhetnek ezek az "akciós" műtétek. A lap rámutatott: egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok bármely tagállamban gyógyíttathassák magukat, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várniuk egy beavatkozásra. Az újság úgy tudja: a várólisták rövidítését szolgáló, májusban kezdődő "akciós műtétek" a legköltségesebb beavatkozásokra, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv bevezetésének feltételeit rendező törvénymódosítás tervezete várhatóan e héten közigazgatási egyeztetésre kerül, lehetőséget teremtve a kérdés társadalmi és kormányzati egyeztetésének lefolytatására.

2012. július 1-je óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központilag tartja nyilván az ellátásokra várakozók listáit. Az előkészítés során azon műtéti típusok felmérése történik, amelyeknél a várakozás időtartama meghaladhatja a szakmailag elfogadható időtartamot. Az érintett szakterületek bevonását a 2011-ben már lefolytatott hasonló program tapasztalatainak felhasználása is indokolttá teszi - olvasható az államtitkárság közleményében.