A K-Monitor közérdekű adatigénylése nyomán kiderült információk szerint a Kásler Miklós vezette emberminisztérium által alapított Magyarságkutató Intézet 55 alkalmazottjának majdnem 75 millió forintot fizettek ki a törvény szerinti illetmény és munkabér gyanánt - írja az mfor.hu.

Bár nem egyértelmű, hogy ez az összeg a teljes munkaerőköltséget fedezte-e - tehát a bruttó bért és a munkaadói járulékokat -, vagy csak a dolgozóknak adott bruttó béreket, mivel ez az összeg a teljesített kifizetéseket tartalmazza, 5 havi fizetést fedezhetett a majdnem 75 millió forint.

Ha ezt az összeget leosztjuk az alkalmazottak és a kifizetett hónapok között, akkor kiderült, hogy a Magyarságkutató Intézetnél az átlagfizetés bruttó 272 025 forint volt az indulás első félévében. Igaz, ez nem medián átlag, tehát a tényleges fizetések nagyon széles skálán mozoghatnak. A KSH első négy hónapra vonatkozó adata szerint Magyarországon az alkalmazottak bruttó átlagfizetése 356 909 forint.

Béren kívüli juttatás kifizetése nem volt a szóban forgó időszakban, költségtérítésként, támogatásként pedig 890 926 forintot fizettek ki. A vezetők - azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány alkalmazott van ide sorolva - 8 750 000 forintos fizetést kaptak az első félévben összesen.