Balassa Dániel szigligeti polgármester a Népszavának elmondta, egyelőre még nem jelentek meg nagy számban a nyaralótulajdonosok, de arra számítanak, hogy a háromnapos hétvégével változik a helyzet. Lesznek, akik húsvétig, vagy, ha a jelenlegi szigorú korlátozások érvényben maradnak, akár egész tavaszra leköltöznek.

A polgármester az esetleges ellátási problémák miatt nem aggódott: jelenleg egy bolt üzemel a településen, a hosszú hétvégére azonban kinyit már egy másik is, így lesz hol bevásárolni a faluban, s a kereskedők felkészültek a nagyobb forgalomra. A vendéglátóhelyek viszont zárva vannak, még elvitelre sem dolgoznak, de elképzelhető, ha jelentősen nő a nyaralók száma, kinyitnak.

Galácz György balatonmáriafürdői polgármester szerint a két helyi bolt tulajdonosai kifejezetten örülnek a megnövekedett forgalomnak, miközben a helyiek is Marcaliba vagy Keszthelyre mennek a nagyobb bevásárlások miatt. Tavaly a lezárások elején tényleg voltak kisebb problémák, de aztán mindenki, így a nyaralók és a helyiek is megértették, ha betartják az előírásokat, akkor normálisan lehet élni.

Nagy rohamra ugyan nem számítanak, de azért valamennyi többlet-rendeléssel felkészültek a hosszú hétvégére a Mátra tetején - mondta Varró Roland, a galyatetői 965-ös számú vegyesbolt tulajdonosa. A legtöbb nyaralótulajdonos hoz magával több napra elegendő ennivalót, vagy ha nem, akkor Gyöngyösön egy nagyobb szupermarketben bevásárol, mielőtt felkaptat autóval a hegy tetejére.