Különleges élőlénycsoportot alkotnak a hidrák, a csalánozók törzsébe tartozó édesvízi állatok, amelyeknek öt faja fordul elő Magyarországon. Ezek az apró, pár milliméteres élőlények az aljzathoz kötődve élik életüket, ahol rovarlárvákkal, apró rákokkal, halivadékkal táplálkoznak – közölte a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) a honlapján.

Körülményektől függően ivaros és ivartalan szaporodásra (bimbózásra) egyaránt képesek; élőhelyükön sokszor nagyon nagy számban fordulnak elő.

A hidraállatok közül az egyik legérdekesebb az úgynevezett zöld hidra (Hydra viridissima), amely egy zöldalga fajjal él szimbiózisban

A zöld hidra és a zöldalga együttélésének részleteiről még nagyon keveset tudunk.

Kép: BLKI

Több száz zöld hidrát gyűjtöttek össze

A kutatóintézet a zöld hidrában élő zöldalgák működését fogja vizsgálni egy cseh-magyar tudományos kooperáció keretében.

Ennek első lépéseként több száz zöld hidrát gyűjtöttek be a Balaton lápos részeiről, illetve kisbefolyóiból, amelyeket kontrollált laboratóriumi körülmények között tartunk életben kisméretű akváriumokban – akváriumonként akár több tudat példánnyal. 

Valójában fogalmunk sincs a Balaton jövőjéről - mondja az ökológus

Meg kell őrizni a jelenlegi természeti értékeket, és ennek kell alárendelni a fokozódó társadalmi igényeket – vallja Erős Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója. Az ökológus szerint az évszázad második felétől várható a tó vízszintjének nagymértékű csökkenése. Bővebben >>>