Nincs abban semmi meglepő, hogy a lakosság körében egyre nagyobb az igény a reálértékét biztosan őrző befektetésre – derült ki a bank360.hu elemzéséből. Ennek egyik oka az lehet, hogy 2022-ben sem a tőzsde, sem az állampapírpiac nem remekelt, így az inflációt követő Prémium Magyar Állampapírok iránt nőtt jelentősen a kereslet.

Az Államadósság Kezelő Központ honlapja szerint több mint 4320 milliárd forintot fektetett be a lakosság ilyen kötvényekbe 2022 december 31-ig, jelenleg toronymagasan ez a legnépszerűbb állampapír, több mint kétszer annyi pénz van már benne, mint a 2019 nyarán indult, annak idején „szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Pluszban.

A befektető elvárása: legyen a hozam az infláció fölött

A Prémium Magyar Állampapírok kamata két tényezőből áll össze, az egyik az alapkamat, amely mindig az előző évi átlagos inflációval egyezik meg, vagyis az idén 14,5 százalékos. A másik a nyilvános ajánlattételben szereplő kamatprémium, amely sorozatonként eltér, jelenleg 0,75-1,7 százalékpont között van. Ennek megfelelően az idei kamatfordulók után ezek az állampapírok 15,25-16,2 közötti kamatot fizetnek majd.

Jelen pillanatban ennél csak egy jobb kötvénye van az államnak, a Babakötvény, amelyek 18 év alatti gyerekeknek vásárolhatnak a szülők, rokonok a kincstárnál nyitott Start Értékpapírszámlára. A Babakötvény kamata az előző évi átlagos infláció plusz 3 százalék, ami azt jelenti, hogy a 2014-től indult sorozatok már februártól 17,5 százalékos kamatot adnak.

 

Erősen visszaszorulhat az infláció a második félévben

A pénteken megjelent inflációs adatot elemzők értékelték, és bár különösen az élelmiszerek drágulása igen fájdalmas, úgy látják, hogy még az idén jelentősen csökken a fékeveszettnek tűnő áremelkedési ütem.