Eltörölte a honvédelmi tárca és a csökkentette több tárca tartalékolási kötelezettségét a kormány alig három héttel azután, hogy az idei költségvetési hiánycél tartása érdekében akkor 44,7 milliárd forintos zárolást rendelt el költségvetési kiadásokban. Most 4,7 milliárdos zárolási kötelezettség alól felmentette a kormány a tárcákat. A mostani módosítás legnagyobb nyertese a honvédelmi tárca - amelynek az elfogadott 2012-es költségvetéshez képest már nem kell csökkenteni kiadásait. Más kérdés, hogy a HM kiadása GDP-arányosan több évtizedes mélyponton van és a következő években is csak az a cél, hogy a jelenlegi 0,9 százalék körüli GDP-arányon maradjanak; így csak a kormányciklus lejárta után van esély a növelésre, hogy egyszer majd elérje a tárca a NATO által elvárt mértéket. Más kérdés, hogy a válságtól sújtott Európában mindennapos a honvédelmi kiadások lefaragása, a beszerzések elhalasztása.

A kormány a mostani rendeletével könnyített a közigazgatási és a fejlesztési miniszter életén is azzal, hogy némileg csökkentette a zárolási kötelezettségeket. A fejlesztési tárcát vezető Németh Lászlóné ugyan nem úszta meg ilyen egyszerűen, ugyanis azt a 1,5 milliárd forintot, amelyet elkölthet, az állami osztalékbevételek elvonásával kell növelni. A hiányzó 1,5 milliárdot bármelyik cégtől elvonhatja a fejlesztési miniszter az egy Mol kivételével - ahol mondjuk nem is lenne lehetősége a 21,2 százalékos többségével az osztalék növelésére - ennek ellenére ezt fontosnak tartotta hangsúlyozni a kormány.

QP | Quality Placement

A módosított zárolások után továbbra is a vidékfejlesztési tárca a zárolások vesztese, itt 7,8 milliárd forinttal kell csökkenteni a tárca kiadásait. A második legnagyobb összeget továbbra is a most már emberi erőforrás tárcának, majd a BM-nek kell előteremtenie. A Rendőrségnél végrehajtott zárolásokról itt olvashat részleteket.

A kormány arról is döntött, hogy a mostani zárolások véglegesek - vagyis a 2013- költségvetésben a tervezés alapjául már a csökkentett összegeket kell figyelembe venni, vagyis a szakminiszterek alkupozíciója 40 milliárddal romlik az idei induláshoz képest. Ráadásul a 2013-as költségvetésben még ezen felül további kiadáscsökkentésre lesz szükség a hiánycél tartásához.

 

Forrás: kormányhatározatok