Romlott a bíróságok és a bírák függetlenségének megítélése Magyarországon az előző évekhez képest - írja a Népszava. A közvélemény 37 százaléka rossznak, 40 százaléka inkább jónak, illetve nagyon jónak ítélte, míg a megkérdezettek 22 százaléka nem nyilvánított véleményt. Ezzel az eredménnyel az uniós tagállamok hátsó traktusán osztozunk Spanyolországgal, Olaszországgal, Bulgáriával, Lengyelországgal és Szlovákiával.

Az Európai Bizottság hatodik alkalommal értékelte a tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékonyságát, minőségét és a közvélemény, illetve az üzleti szféra által érzékelt függetlenségét. Az információk és a megállapítások bekerülnek a jogállamiság helyzetéről szóló, július 20-án megjelenő országjelentésekbe.

A magyar vállalkozások 32 százalékának rossz a véleménye a bíróságok és a bírák függetlenségéről, míg 31 százalékuk jónak ítélte ezt. Érdekes, hogy az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb az erre a kérdésre “nem tudommal” válaszoló vállalkozások aránya: 37 százalék.

Amikor a közvéleményt, illetve az üzleti élet szereplőit arról kérdezték, hogy szerintük miért nem teljes az igazságszolgáltatásban dolgozók függetlensége, az első helyen a kormányzati és politikai nyomásgyakorlást említették, valamivel kevesebben a gazdasági és egyéb speciális érdekek szerepét, illetve a bírák helyzete és státusza által nyújtott garanciák hiányát.