Az ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben a portál hirdetés-kiemelési rendszerének vizsgálatára indított eljárást a nemzeti versenyhatóság 2022 februárjában.

A rendszer magánhirdetői egy speciális kreditrendszer alapján juthattak előre soroláshoz a weboldal megjelenítési sorrendjében, a GVH pedig az előzetes vizsgálat alapján azt valószínűsítette, hogy az üzemeltető elhallgatja ennek lényeges jellemzőit a fogyasztók elől.

A részletes eljárás megállapította, hogy a hiányolt információk – vagyis az előresorolás kreditrendszerét érintő működési részletek – nem minősültek egyértelműen jelentősnek a fogyasztói döntéshozatal során.

A portál magánhirdetőit így nem érte sérelem, mivel egyéb információkból megkapták az ügyleti döntéseikhez elegendő tájékoztatást a hirdetéseik rangsoráról. A hatóság versenytanácsa ennek megfelelően úgy döntött, hogy megszünteti az eljárást – közölte GVH.

Új uniós rendelet csatlakozik a versenyjogi szabályozás mellé 

Az online tér versengésének tisztaságáért 2023. május 2-től életbe lép egy új uniós jogszabály, amely védi a versenyt és a fogyasztókat a digitális térben.

A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint a digitális piacok uniós szintű ágazati szabályozásának bevezetésére azért volt szükség, mert az online tér legnagyobb, „big tech” vállalatainak bizonyos piaci gyakorlatai ugyan egyértelműen hátrányosan hatottak a nyílt, tiszta versenyre és a fogyasztók szabad választási lehetőségére, azonban kívül estek a versenyjog hatályán, vagy a versenyszabályozás nem kínált hatékony megoldást a problémákra.