Nem működőképes az a stratégia, hogy a magyar gazdaságot a tőkepiacról finanszírozza a kormány, és ezt lehetett is sejteni - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos. A közgazdász kiemelte: az emelkedő kamatok már jelezték, hogy a tőkepiac egyre drágábban hajlandó finanszírozni a magyar adósságot, és a Moody'stól érkező leminősítéssel bekövetkezett, amitől tartani lehetett.

A volt jegybankelnök szerint a döntés egyik következménye a költséget érinti, drágább lesz a finanszírozás, a másik kérdés az, hogy van-e kellő pénz.

A tőkepiaci szereplők hajlamosak a túlzott pesszimizmusra, elfordulnak a kockázatosnak tartott országtól. Ebből a helyzetből ki kell kerülni, és a fő kérdés az, hogy milyen kormányzati intézkedéseket kell tenni, hogy a bizalom erősödjön - fejtette ki Bod Péter Ákos.

A közgazdász szerint a Moody's lépése meglepetés, mert azt lehetett hinni, hogy az IMF-fel kötendő megállapodás tartalmának körvonalazódásáig kivárnak a hitelminősítők.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: a befektetők a költségvetés kiigazítását,a növekedést elősegítő intézkedéseket várnak el, valamint azt, hogy tartózkodjon a kormány mindentől, ami az ország hosszú távú, fenntartható finanszírozását negatívan befolyásolná.