A minőségi ecetgyártás leginkább a bortermelő országokban valósul meg. A legnagyobb borecetgyártó és egyben a természetes ecetek legnagyobb felhasználója Spanyolország, évente 115 millió litert állítanak elő a mediterrán országban.

Őket követi Olaszország 98 millió literrel, majd a görögök jönnek, évi 28 millió liter előállításával.

A Kárpát-medencében keleti szomszédaink a piacvezetők, Romániában 10 millió liter borecetet gyártanak évente.

A piac kicsi, de az import termékek kiszorítják a hazai termelőket

Már több alkalommal fordult az agrárkamarához és a minisztériumhoz segítségért a Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete. Az Egyesület célja megismertetni Magyarországon is a különbséget a valódi kettős fermentációval készült ecetek és a kémiai úton előállított ecetsav között. Formanek Ferenc elnök azt mondta, Magyarország jelenleg elmarad a szomszédos országok termeléséhez viszonyítva, jelenleg 50-60 ezer liter borecetet állítanak elő a hazai termelők.

Ez a szám lehetne nagyobb, de az egyesületi elnök szerint Magyarországon a BUSZESZ Zrt. felvásárlása és ecetgyártásának bezárása után, a márkanév eladását követően, a piacot ellepte a gyakorta ipari ecetsavból készült import termékek tömege.

Formanek Ferenc szerint nagy probléma az is, hogy itthon jelenleg az Élelmiszerkönyvben az ecettel kapcsolatos jelölések nincsenek harmonizálva az uniós szabványokkal. Ennek pedig olyan hatása van a piacon, hogy jelenleg a gyártók és kereskedők több jogi kibúvót felhasználva téveszthetik meg, és meg is tévesztik a fogyasztókat.

Rés van a piacon, lenne kereslet a minőségi borecetre

Szabó Gergő termelő Balatonszőlősön, egy kis gyümölcsösben gazdálkodik másodállásban, hivatásos katonai szolgálata mellett. Kistermelőként eleinte lekvárok, szörpök, befőttek készítésével foglalkozott, Két éve fogott bele a gyümölcsecet készítésbe, először csak kísérleti jelleggel, majd termelőként csatlakozott a Bor- és Gyümölcsecet Gyártók Egyesületének tagságához

Tőlük rengeteg szakmai segítséget kaptam, aminek köszönhetően a 2022-ben megrendezett, neves séfek és szakemberek által bírált, első Nemzeti Ecetszemlén egy ezüst és egy bronzérmet nyertek a nevezett eceteim. Ezen felbuzdulva és figyelembe véve, hogy a piac meglehetősen telített az általam is készített termékekkel, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem az ecetek készítésébe.

 – mondta el megkeresésünkre Szabó Gergő.

A kistermelő szerint ehhez hatalmas segítséget nyújtott a mezőgazdasági kisüzemek támogatási pályázata. Az első piacra szánt ecetek hamarosan elkészülnek, palackozásra kerülnek, mert úgy látja, hogy van igény a minőségi termékekre ezen a piacon is.

Szabó Gergő nagyon örül annak, hogy a termelők egyesülete figyelembe veszi a tagjaik kéréseit. Meglátása szerint a döntéshozók nagyon sokat tudnának segíteni. Fontos lenne, hogy lehetővé váljon a borászati tételek könnyített átadása a borecet gyártáshoz. Szükség lenne mikrobiológiai kutatások támogatására, képzési lehetőségek kialakítására és a gyártók esetleges célzott támogatására.

Mi is az a gyümölcsecet?

Az ecet - legyen az bor-, gyümölcs-, sörecet - egy fűszer, nem pedig tömény ecetsav. Ugyanúgy, mint a többi fűszernél, mást és mást hoz ki egy ételből.

A különböző gasztroblogok leírása szerint ecet sokféleképp készíthető, ezért sok fajtája is ismert: fehérecet, almaecet, borecet, rizsecet, gyümölcsecet, malátaecet, balzsamecet. A fajtáján kívül fontos az is, hogy hány százalékos: a 10%-os bioecetek inkább salátákhoz javasoltak, a 20%-os gyári ecet erős maró íze miatt inkább tartósításra használatos.

Igazi különlegesség a borecet, amelyben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák.

A borecet készítés során a bor alkoholtartalma egy speciális erjesztési eljárással savvá alakul. A borecet rendelkezik a bor szinte minden jótékony hatásával, de elveszíti az alkoholtartalmát.