A Magyar Közlönyben megjelent határozat a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelybővítéséről intézkedik. Így a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén korábban működő kórház helyiségeinek zárkává átalakításával 325 új férőhely keletkezik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet területén pedig egy 100 fő fogvatartott befogadására alkalmas könnyűszerkezetes objektum épül.

A beruházások megvalósítására a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát jelölte ki a kormány. A költségekről nem szól a határozat.

Korábban a magyar börtönrendszer évtizedes problémája volt az intézetek túltelítettsége, ezért létesítettek több ezer új férőhelyet. Az igazi áttörés  2020-ban volt, amikor 100 százalék alá csökkent a telítettségi mutató, ami 2013-ban még 146 százalék volt; 2019-ben új börtönt adtak át Kiskunhalason, 2020-ban pedig további 10 börtönt bővítettek. Az építési munkálatok döntő többségét fogvatartottak végezték.

Az újonnan épített, illetve kibővített épületek átadásának köszönhetően ma 96 százalékos a hazai bv-intézetek telítettsége.