Két hónap alatt 540 milliárd forint államháztartási hiányt hozott össze a kormány - írja a Népszava. A bevételek 10 százalékkal emelkedtek tavaly január-februárhoz képest, így a hiány a múlt évhez hasonlóan idén is kiadási oldalon keletkezik, olyannyira, hogy két hónap alatt összejött az egész évre tervezett deficit harmada.

A napilap megkérdezte a Pénzügyminisztériumot (PM) a költségvetéssel kapcsolatos terveiről, választ nem kaptak csak egy utalást egy megjelent interjúra. Eszerint a szaktárca, eltérően a tavalyi évtől, idén az elfogadott költségvetési törvény parlamenti módosítására készül – erről beszélt Banai Péter Benő a Magyar Nemzetnek. A PM államtitkára szerint az „elmúlt időszak tapasztalatai és a gazdaság újraindításának célja” indokolja a tavaly kora nyáron elfogadott 2021-es költségvetés módosítását. A PM, illetve a kormány növelni fogja a gazdasággal kapcsolatos kiadásokat.

Az idei büdzsé módosítását indokolttá teszi az is, hogy annak tavaly nyári elfogadása után olyan kormányzati döntések (lakáspolitika, adózás, orvosi béremelés) történtek, amelyek több ezer milliárd forint kiadással járnak – hívta fel a figyelmet a Pénzügykutató Zrt. legutóbbi konjunktúrajelentésében. Az elemzőcég arra számít, hogy a választások előtti évben a kormány amúgy sem fogná vissza a kiadásokat, így a tervezett 3 százalékkal szemben, akár 7,7 százalék is lehet a hiány – a tavalyi 8,7 százalék után.

Az első kéthavi, viszonylag magas hiányt három egyedi tétel növelte: az egyheti plusz nyugdíj kifizetése, vagyis a „13. havi nyugdíj visszaépítése”, az uniós támogatások megelőlegezése, illetve kisebb mértékben szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt kieső bevételek pótlása.