Öt nagyobb kérdésben tudtak megállapodni. Ezek között szerepel, hogy a fővárossal közös munkacsoportot hoznak létre az uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére, és a megbeszélések eredményeként határozza majd meg a kormány a fejlesztési pénzekre vonatkozó elképzeléseket - közölte az MTI szerint Fürjes Balázs közölte, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az FKT ülése után.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes sikernek nevezte, hogy megállapodás született a közös munkacsoport létrehozásáról. Ugyanakkor szerinte "az lenne a normalitás", hogy a források elosztásáról egyeztethetnek.

A kormány 3000 milliárdot ígér az EU-forrásból Budapestnek

A kormány mintegy 3000 milliárd forintban határozta meg azt az összeget, amelyet a következő uniós ciklus fejlesztési forrásaiból döntően Budapesten, kisebb részben pedig az agglomerációban javasolnak elkölteni - mondta az államtitkár, kiemelve, a brüsszeli szabályok szerint csak 80 milliárd forint jutna Budapestnek. A források felhasználásának területei közé sorolta a fővárosi egészségügy, a közlekedés, a zöld infrastruktúra, valamint az egyetemek fejlesztését.

Az ellenzéki kerületeknek is ígérnek pénz

Az Egészséges Budapest Program idei 42 milliárdos költségvetéséből 10 milliárdot a kormány a kerületi önkormányzatoknak ad át, rendelők építésére, felújítására, egészségügyi eszközök beszerzésére. A pénz szétosztására a főpolgármester tesz javaslatot - közölte Fürjes, hozzátéve, hogy a forrásból 75 százalékban ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzatok részesülnek.

A tanácsban megegyeztek a zöldfejlesztések programjáról is. A kormányzat hamarosan elfogadja a Budapest zöldítéséről szóló programot, amellyel öt év alatt 39 fővárosi és agglomerációs, összesen 2500 nagypályás focipályánál is nagyobb területen valósítanának meg zöldfejlesztést - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy összehangolják a fővárosi és a kormányzati zöldfejlesztési programokat.

Ismét bejelentették, amit már sokszor

Három budapesti nagyfejlesztés finanszírozását és megvalósítását magára vállalja a kormány, ezek értéke 75 milliárd forint, és ezen fejlesztéseknél minden részletkérdésben megegyeztek. Így arról, hogy milyen munkamegosztásban, milyen ütemezéssel valósítja meg a kormányzat a pesti alsó rakpart Margit híd és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítását, a budai fonódó villamoshálózat déli meghosszabbítását, valamint a kelenföldi buszpályaudvar bővítését, ahol további P+R kapacitásokat is építenek majd.

A Galvani híd, a Városmajor és a Városliget kérdésében nem tudtak egyetértésre jutni - tudatta az államtitkár.

A fővárosnak korszerű járművek kellenek

A főváros "indító javaslatai" között szerepel a villamoshálózat összekötése a Deák tér és Lehet tér között, valamint Újpalota kötöttpályás kapcsolatának kialakítása, de javaslatot tettek járműbeszerzésekre és további 230 milliárd forint felhasználására is - közölte az MTI szerint Kiss Ambrus. A javaslataik - az első számítások szerint - nem kerülnek többe 300 milliárd forintnál.

Az egészségügy fejlesztésére szánt forrásban szerepel a főváros előző évben elkezdett CT-MR-programja is. Ennek lényege, hogy az érintettek hét napon belül diagnosztikához jussanak. A főváros zöldfejlesztési tervét várhatóan a jövő héten elfogadják.

Hidat a kerületek bevonásával építsen a kormány

Kiss Ambrus a Galvani híddal összefüggésben arról beszélt, hogy az érintett kerületek vezetését be kell vonni az ügybe, és a főváros azon úthálózat nyomvonalát tudja majd támogatni, amelyről a kerületek megegyeznek.

A Városmajori Szabadtári Színpad javasolt elköltöztetésére reagálva azt mondta: a kérdésben óvatosnak kell lenni, "egy kulturális intézmény megszüntetése nem játék". Csak nagyon biztos alapokon álló megállapodást lehet kötni arra, hogyan alakuljon át a Városmajor - tette hozzá Kiss Ambrus.