Az aláírók Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Spanyolország és Svédország. Olaszország később csatlakozott - írja az Euronews. 

„Súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a magyar parlament által elfogadott módosítások miatt, melyek diszkriminatívak az LMBTIQ-emberekkel szemben és megsértik a szólásszabadságot ürügyként használva a gyermekek védelmét”– kezdődik a 14 ország által jegyzett nyilatkozat. A több magyar törvényt is érintő módosításokkal megtiltják a születési nemtől eltérő genderidentitás, a nemváltás és a homoszexualitás bemutatását és népszerűsítését a 18 éven aluliak körében.

A tiltakozó tagállamok szerint „ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és a nemi önkifejezésen alapuló megkülönböztetés egy botrányos formáját jelenti, és elítélendő. A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei, és nem köthetünk kompromisszumot ezekről az elvekről”. Úgy látják, hogy ezek a módosítások a szólásszabadságot is sértik azzal, hogy „korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint a hatóságok beavatkozása nélküli információszerzés és közvetítés szabadságát, ami rögzítve van az Európai Unió Alapjogi Chartájában”.