Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) miatt. A testület az eljárás első lépéseként felszólító levelet küld Magyarországnak, mert az ekáer által megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat.

Az Európai Bizottság levelében felszólította Magyarországot, hogy hangolja össze nemzeti áfaelőírásait az uniós szabályokkal.

A magyar ekáer rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a bizottság szerint érti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókra vonatkozóan vezet be határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív feladatokat.

Magyarország két hónapot kapott arra, hogy a bizottság számára megválaszolja az aggályokat, különben a testület a következő szakaszba lépteti az eljárást, ami indoklással ellátott vélemény megküldését jelenti a magyar hatóságoknak.

Elemezni is kellene

Az Európai Bizottság továbbá arra szólított fel hét uniós tagállamot - köztük Magyarországot -, hogy időben végezzék el távközlési piacaik elemzését - írja az MTI. A tájékoztatás szerint a nemzeti szabályozó hatóságoknak az érvényes uniós jogi keret értelmében háromévente el kell végezniük a távközlési piacok elemzését, és erről értesíteniük kell az Európai Bizottságot.

Belgium, Írország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Spanyolország és Szlovénia nem tájékoztatta az Európai Bizottságot - olvasható a közleményben. Mivel mind a hét esetben a késedelem jelentősen meghaladja az öt évet, a bizottság a úgy határozott, hogy felszólító levél küldésével felkéri az érintett országokat, hogy végezzék el a távközlési piacok haladéktalan elemzését, és az uniós jog által meghatározott időkereten belül annak eredményéről adjanak tájékoztatást.

A hét tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy választ küldjön az Európai Bizottságnak.