A portál szerint a kerékpárosokat legtöbb esetben az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. A büntetés mértéke néhány ezer forinttól indul, a komolyabb szabálysértésekért viszont akár 150 ezer forint bírság is járhat.

A balesetek megelőzése érdekében az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, a sebességkorlátozás betartása. Lakott területen belül negyven, lakott területen kívül biciklis sisak nélkül szintén negyven, sisakkal már ötven km/órával lehet haladni. Kerékpárúton harminc, gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel legfeljebb húsz km/óra a megengedett sebesség. Azokban az esetekben, amikor a járdán is lehet kerékpárral közlekedni, legfeljebb tízzel lehet haladni

Az sem mindegy, hol teker a bringás, ugyanis ahol van felfestett kerékpársáv vagy kijelölt kerékpárút, ott kötelezően ezen kell haladni. Csak ott tekerhet az ezzel párhuzamos úton, ahol ezt felfestett biciklis nyom (sárga biciklis piktogram) jelzi. Ezeken a sávokon más, nagyobb és sok esetben gyorsabb járművekkel is osztozni kell.

Autóbusz forgalmi sávban akkor lehet tekerni, ha látják az út melletti táblákon erre utaló jelzést. A járda alapvetően a járókelőké, így csak akkor lehet használni, ha nincs más biztonságos megoldás, lakott területen belül tekernek, és nem veszélyeztetik a gyalogosokat.

Sokan bajban vannak azzal, hogy egyirányú utcában milyen szabályok is vonatkoznak a biciklisekre. Csak abban az esetben lehet behajtani forgalommal szembe az egyirányú utcába, ahol erre a kiegészítő tábla felhatalmazást ad.

Szintén kritikus pont még a zebra, ahol az áthaladó gyalogosoknak minden közlekedési eszközzel, így a biciklivel szemben is elsőbbségük van. Mivel zebrán csak a gyalogosokra vonatkozik az elsőbbség, a biciklisek csak akkor számíthatnak elsőbbségre, ha a zebra előtt leszállnak és tolják a kerékpárt.

Bár a bringásokra vonatkozó zéró tolerancia - a főútvonalon való közlekedést kivéve - kikerült a jogszabályokból, az előírás szerint a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie a biciklisnek.

Forró téma

Nagy port kavart a héten az a fővárosi városvezetői értekezletről kiszivárgott dokumentum, amely szerint Tarlós István főpolgármester több ponton is módosítaná a budapesti kerékpárosokra vonatkozó feltételrendszert.

A Magyar Kerékpárosklub Facebook-oldalán tett közzé egy lefényképezett dokumentumot azzal a kiírással, hogy "Tarlós István döntött: visszaviszi Budapestet a '70-es évekbe, és újra kirobbantja a bringás forradalmat!", mert utasításba adta az általa meghirdetett fejlesztések beszüntetését.

A főpolgármester úgy reagált, hogy soha nem adta utasításba a kerékpáros fejlesztések megszüntetését, még kevésbé volt valaha is szó a tömegközlekedés háttérbe szorításáról. 2016 és 2019 között további 29 fejlesztési program várható, többek között a MOL Bubi rendszer harmadik ütemének megvalósítása. Ugyanakkor a biciklis közlekedésben is igyekeznek az ésszerűségre törekedni, ami "részleges tiltásokat" eredményezhet. Tájékoztatása szerint a budapesti kerékpározás feltételrendszerét a fővárosi vezetői értekezlet újra megtárgyalja, végleges döntés pedig a város közlekedési fejlesztési terveit tartalmazó Balázs Mór-terv éppen zajló felülvizsgálatának végén várható - emlékeztet a Pénzcentrum.hu.

QP | Quality Placement