A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt években jórészt hitelfelvételekkel tudott forrást teremteni a fejlesztéseire, ami hozzájárul ahhoz, hogy kimerült a büdzséje. Ezért üres kasszát örököl a következő önkormányzat az őszi választások után - írja a Népszava. Az ezredforduló után a budapesti vezetés még még közel 500 milliárd forintból gazdálkodott évente, míg ma ennek nagyjából a feléből, idén 266 milliárdból - miközben 2010 után sok feladatot elvettek az önkormányzattól az egymást követő kormányok.

A 2019-es költségvetés elfogadásakor 80 milliárd forint adóssága volt az önkormányzatnak, amit további 75 milliárddal fejelnek meg. A napilap cikke szerint az adósságállomány már elérte az engedélyezhető összeg 67 százalékát. Ez az arány jövőre 70 százalékra emelkedhet. Eközben a főváros kedvező adósminősítésének alapfeltétele, hogy az adósságállomány ne lépje át az éves működési bevételek összegét.

A további hitelfelvétel erősen függ az őszi önkormányzati választásoktól, ugyanis Budapest hitelügyeit a kormánynak kell engedélyeznie. Nagy kérdés, hogy ha Tarlós István elveszítené a főpolgármesteri széket, egy ellenzéki vezetésű főváros mit tudna kijárni a kormánynál. A napilap írása szerint a fővárosnak alig maradt érdemi eladható vagyona, újabb helyi adók kivetésétől sem remélhet sok bevételek, így csak a kormánytól remélhet pénzt.