Szijjártó Péter hangsúlyozta: tizenöt éve nem járt kínai külügyminiszter hivatalos látogatáson Magyarországon. Vang Jivel tavaly év végén tárgyalt Pekingben, és akkor megállapodtak abban, hogy a kínai tárcavezető viszonozza ezt a látogatást - mondta.

Részletezte: három témáról folytatnak megbeszéléseket. Egyrészt arról, hogy a megnövekedő kínai külföldi befektetői aktivitásból Magyarország "minél nagyobb szeletet tudjon kihasítani magának". Emlékeztetett arra, hogy tavaly 2,2 milliárd dollár értékű volt a magyar exportja Kínába, ami "abszolút rekord", emellett - mint mondta - amikor a kínaiak európai gazdasági terjeszkedésben gondolkodnak, egyre inkább Magyarországot tekintik regionális központnak. A miniszter példaként említette, hogy a Bank of China, a világ kilencedik legerősebb kereskedelmi bankja Magyarországra hozta regionális központját, a Huawei, a világ egyik vezető telekommunikációs cége innen szervezi az európai kivitelét, a Wanhua pedig Európa egyik legjelentősebb vegyipari gyárát hozta létre Magyarországon. Hozzátette: tárgyalnak arról is, hogy az "egy övezet, egy út" kínai, gyakorlatilag "modern selyemút" koncepcióban Magyarország milyen szerepet játszik majd. Magyarországnak az egyik legfontosabb szempontja a Kelet és a Nyugat közötti kereskedelmi közvetítés - tette hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a tárgyalásokon napirendre kerülnek az oktatási és kulturális kapcsolatok is. A kínai Hszinhua hírügynökség kedden arról számolt be, hogy Vang Ji június 3. és 10. között európai körutat tesz, Oroszországban, Magyarországon és Nagy-Britanniában is tárgyal.

QP | Quality Placement