A béren kívüli a juttatások elterjedtsége szoros összefüggésben van a szervezeti nagysággal - derül ki a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak felméréséből, melyet a Cafeteria Trend Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával készítettek e, 354 cég és intézmény részvételével.

Ez ezer fő fölötti alkalmazotti létszámmal rendelkező szervezetek 91 százalékánál vannak valamilyen fixen nyújtott és/vagy cafeteria juttatások. A 50 fő alatti vállalkozásoknál ez az arány mindössze 49 százalék, ezen belül a 10 fő alattiak mindössze 24 százaléka biztosít ilyen juttatásokat - mondta Kovács Ildikó Éva egyetemi adjunktus.

Az utóbbi években az adómentes ösztönzési elemek választéka alapvetően nem változott, azaz maradt a 2017 utáni jelentősen lecsökkentett változatban. A leggyakrabban biztosított fix juttatások közül Széchényi pihenő (Szép) kártya elemei az élre kerültek, leszorítva onnan a cégesautó-használatot és a céges rendezvényeket is.

Adómentes top-5
HelyMegnevezés
1.Szép-kártya vendéglátás alszámla
2.Mobiltelefon-használat
3.Szép-kártya szabadidő alszámla
4.Szép-kártya szálláshely alszámla
5.Munkabér-előleg
Forrás: felmérés

A választható juttatások kínálati elemeinél jól látszik a jogszabályváltozások hatása. A válaszadók 80 százaléka kínálja cafeteria-rendszerében a Szép-kártya juttatást.

Míg tavaly a bérként adózó pénz kifizetése - választható elemként - követi a Szép-kártya juttatást, addig idén ez már csak a 7. helyre került. Az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás is leszorult az élről a 9-10. helyre, és a cafeteria választékként ezeket kínálók aránya is jelentősen csökkent.

Választható juttatások listája
HelyMegnevezés
1.Szép-kártya vendéglátás alszámla
2.Szép-kártya szabadidő alszámla
3.Szép-kártya szálláshely alszámla
4.Bölcsőde térítése
5.Óvoda térítése
6.Kulturális szolgáltatásra szóló belépő
7.Pénzjuttatás
Forrás: felmérés

A válaszadóknál idén is magasabb volt azok aránya, akik nem adnak vagy 100 ezer forint alatt biztosítanak cafeteriakeretet. Míg tavalyelőtt 2 százalék nyilatkozott így, addig 2019-re a válaszadók 7 százaléka, 2020-ra 6 százalék nyújt ilyen alacsonyabb mértékű juttatási csomagot.

Az átlagos bruttó juttatási keret 2020-ban a tavalyi értéknél alig alacsonyabb, 371 ezer forint. A változás főként annak tudható be, hogy néhány munkáltató átstrukturálta az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját - összegezte Fata László, a Cafeteria Trend Magazin szakértője.

A béren kívüli juttatásoknál az egyedi, a személyre szabott megoldások jelentik a jelent és a jövőt. Így nem az adóterhek döntik el a juttatások alkalmazott megoldásait, hanem sokkal inkább az a HR és vállalati policy, amit a cég a munkaerő megnyerése és megtartása érdekében követ - véli Szűts Ildikó. az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke.