A termékbiztonsági vizsgálathoz mintát vételező szakemberek a három év alattiaknak készült, strasszokkal, gyöngyökkel vagy szegecsekkel ékesített lábbelikre, ruhákra utaztak. A leváló apró díszítések a fulladásveszély miatt jelentenek súlyos kockázatot. A fogyasztóvédelmi munkatársak szinte tökéletes találati aránnyal dolgoztak.

A termékbiztonsági szempontból gyanús tizenöt gyermekruhából és hat gyermeklábbeliből egy-egy híján mindegyik viselését kockázatosnak találták. A tizenkilenc megbukott terméket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, a súlyos kockázatúakat a vásárlóktól is visszahívják. A keresztelőruhák, rugdalózók, mamuszcipő és egyebek táblázatos listája innen tölthető le.

„Magyarország az elmúlt években ruházati termékek miatt küldte be a harmadik legtöbb jelzést az európai termékriasztási rendszerbe. Az uniós tagállamok rangsorában dobogós helyet érő számú összes magyar riasztás több mint tizede divatcikkek veszélyes hibáira, hiányosságaira figyelmeztetett. A mostani ellenőrzésnek kivétel nélkül importból származó portékák estek áldozatául. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gyártók termékei biztonságosak." - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.