„Ha már megittunk négy kávét, akkor az ötödiket nem biztos, hogy helyes meginni, mert abból baj lehet” - fogalmazott Csaba László közgazdász a portálnak annak kapcsán hogy a héten komoly szja-kedvezmény és 200 ezer forintos minimálbér ötletét vetette fel Orbán Viktor kormányfő.

A miniszterelnök által említett 5,5 százalékos GDP-emelkedés 2021-ben azért nem lehetetlen, mert egy visszaesést törvényszerűen egy visszapattanás követ, úgyhogy Csaba László szerint egy 5 százalék körüli növekedés "benne lehet" a történetben. Ha viszont erre aztán még költségvetési oldalról mindenfélével rásegítenek, hogy még nagyobb növekedést érjenek el, akkor abból megint csak nem sok jó sülhet ki.

„Mi van akkor, ha már alapból elég jó sebességgel megyünk, és még rátaposunk gázra?” - fogalmazott a közgazdász.

Azt, hogy - kivételesen - a kormány nem betonba akarja önteni a pénzt, hanem elvileg a családokhoz szeretné visszacsatornázni, úgy véli, rendben van. Ő azonban annak lenne a híve inkább, hogy normatívabb módon állapítsák meg az adókat és támogatásokat, és ne aszerint járjon pénz, hogy valaki kövér, sovány, vagy alacsony, magas.

Szerte Európában viták vannak a gazdaság újraindításának hogyanjáról, az újjáépítésről, mindenki erről beszél. Ebben a kontextusban nem csoda, ha a növekedés egy jó hívószó, és hát, a választások előtt mindenki növekedést szeretne – már csak azért is, mert minél nagyobb a torta, annál többet lehet belőle osztani.

Csaba László korábban is azon a véleményen volt, hogy a NER nem a kis- és középvállalatoknak kedvez, hanem a nagyokat támogatja, mert azok vissza tudnak osztani a rendszernek. Ha a minimálbér 200 ezer forintra emeléslt netán "erőből" szeretné diktálni a kormány, azzal egy rakás vállalkozást kiütne és folytatódhat az ügyeskedés, hogy például csak részmunkaidőre jelentik be az alkalmazottakat. Sokan moroghatnak majd miatta. "Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy megossza, hogyan lehet ez kivitelezhető" - javasolta a közgazdász.