Az elemzői konszenzus 6 százalékos mínuszt várt, ám a most közölt beruházási adat csalóka: az uniós projektek húzzák a fejlesztéseket a feldolgozóiparban tovább csökkentek az új befektetések.  A beruházások emelkedését elsősorban a nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 13,2 százalékos növekedése okozta, aminek nagyobb részét az alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítések és autópálya építések jelentették.

Ezenkívül az ágazatban jelentős járműbeszerzés is történt.Számottevően emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén (79,3 százalék), a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (48,8 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, egyéb középületek felújítása és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 80,2százalékos növekedése a szállodák épületei felújításának és bővítésének köszönhető. Jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (55,6százalék) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (30,7 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye.

A több mint egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai a tárgynegyedévben 0,5 százalékkal maradtak el 2012 II. negyedévitől. Az I. negyedévben kezdődött mérséklődés közel három évig tartó volumenbővülés után következett be. Csökkenést a feldolgozóipari alágak felénél regisztráltunk. A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban, ugyanakkor nőttek a beruházások a gumi, műanyag, nem fém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása területén - írja a KSH.

Jelentősen visszaestek a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (24,8 százalék) nemzetgazdasági ág beruházásai. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 8,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Továbbra is elmaradtak az oktatás (5,3 százalék) és humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak (6,8százalék) beruházásai az előző év azonos időszakitól.

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2013 II. negyedévében a beruházások lényegében stagnáltak (-0,1 százalék). 2013 I. félévében 1659 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.