A magyar CDS-árfolyamok az elmúlt néhány hónapban igen széles sávot jártak be: június végén például 365 bázispontos középárfolyamot is mértek Londonban az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvényre, vagyis akkor 60 ezer euróval volt drágább az egységnyi államadós-kötelezettségre kínált cds-kontraktusok díjszabása, mint most - emlékezet az MTI-Eco.

A javuláshoz hozzájárulhattak a pénteki, vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok is, hiszen azok a Fed kötvényvásárlási programjának szűkítése ellen hathatnak.

A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe. Ennek megfelelően a lassítással kapcsolatos találgatások is ezeken a piacokon éreztették negatív hatásukat.

A Fed-stimulus csökkentésének régiónkra gyakorolt hatásáról szóló írásunk itt olvasható.