A néma kórként is emlegetett csontritkulás (oszteoporózis) rendkívül gyakori betegség, mintegy 800 ezer magyart érint, akiknek kevesebb mint 10 százaléka áll kezelés alatt. Két súlyos szövődménye, a csípőtáji törés illetve a csigolyatörés, amelyek az életet, vagy a független életvitelt veszélyeztetik, a két trauma valamelyikével érintettek 80 százaléka egy éven belül meghal, vagy önálló mozgásra képtelen lesz. A tragikus végkifejletet elkerülni, a független életvitelt megőrizni a törések elkerülésével lehet, ezért indul országos kampány a törések rizikójának felmérésére - jelentették be a kampányt szervezői az Oszteoprózis Világnapja (október 20.) alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

A kampány indítására az Amgen Kft. felmérése adott alapot, a gyógyszergyár vizsgálata szerint ugyanis a középkorú, 50-60 éves nők, akiket a betegség leginkább fenyeget, nincsenek tisztában sem a csonttörések kockázataival, sem a csontritkulás tüneteivel. Ugyanakkor számukra a legnagyobb értéket az egészségügy megőrzések mellett a fizikai aktivitásuk, önállóságuk fenntartása jelenti. A felmérés szerint e korcsoporthoz tartozó nők fele még soha nem hallott orvosától a csontritkulásról. A szűrőprogramban az Affidea Diagnosztikai Kft. és a Benu gyógyszertárak az Amgen partnerei - mondta a szűrőprogramot elindító Amgen orvosi információs osztályának vezetője, Molnár Edit.

A szűrésnél a 10 éves csonttörési rizikó vizsgálatára szolgáló számítógépes FRAX tesztet használják, ennek kitöltése mintegy 10 percet vesz igénybe, a teszt elvégzésére a  Benu gyógyszertár 70 patikájában lesz lehetőség november 5-től, öt héten keresztül. Akinél ez a teszt fokozott rizikót mutat, ingyenes megelőző, oktató csomagot kap, receptkönyvvel, tornaprogrammal, tájékoztató füzettel, valamint egy javaslatot, hogy keresse fel háziorvosát, méresse meg csontsűrűségét.  A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) támogatásának köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a korábban már csonttörést elszenvedett, magas kockázatú betegek közvetlenül szakemberhez jussanak.

A csont tömörségének meghatározására használatos Dexa készülék alkalmazásánál a páciens kisebb sugárterhelést kap, mint egy mellkasröntgennél. Ismétlődő vizsgálatoknál kiemelten fontos, hogy a mérés ugyanolyan típusú eszközzel és ugyanazon régióban (gerinc, csípő, stb) történjen az adatok összehasonlíthatósága érdekében - hívta fel a figyelmet Bács Éva, az Affidea Diagnosztika radiológus főorvosa.

Magyarországon a finanszírozási protokoll 2008-as szigorítása óta a kívánatosnál sokkal kevesebben kapnak megfelelő kezelést, míg 2004-ben 150 ezer beteg szedte a 90 százalékos támogatású gyógyszert, 2018-ban, a 70 százalékos támogatás mellett már csak 70-80 ezer, amit Takács István, a MOOT elnöke rendkívül rossz tendenciának tart. A csökkenő támogatás mellett a mellékhatástól való félelem is csökkenti a terápia melletti kitartást, pedig a súlyos mellékhatás kialakulásának csak akkora a valószínűsége, mint hogy valaki a saját lakásában gyilkosság áldozata lesz - tette hozzá a szakember.

Az akár végzetes kimenetelűvé váló csonttörések számának alakulása is a gyógyszeres terápia fenntartását igazolja, míg ugyanis a kétezres években 30 százalékkal csökkent, 2008 után újra erőteljes növekedésnek indult az ilyen típusú traumák száma.  Egy fejlett társadalomban megengedhetetlen, hogy ilyen alacsony arányban kezeljenek egy ilyen súlyos állapotot - fogalmazott a MOOT elnöke.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel.