"De hát miért nem lehet ezzel a kétezressel fizetni?" - kérdezte a minap az egyik boltban a kasszánál egy férfi, mikor egy régi kétezressel szeretett volna fizetni. A pénztáros mondta neki, hogy ezeket már bevonták a forgalomból, így ezt nem tudja elfogadni. A példában szereplő vásárló nincs egyedül, sok embernél lehetnek még bevont bankjegyek.

Milliós állomány odakint

Bár a régi kétezresekkel és ötezresekkel tavaly július végéig lehetett fizetni bárhol, azért még mindig viszonylag sok régi bankjegy van a piacon.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésre a Magyar Nemzeti bank közölte, hogy 4,5 millió darab régi kétezres nem érkezett vissza. Az ötezresekből még 2,9 millió darab, a régi húszezresekbő pedig 4,5 millió darab van kint.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a jegybanknak a megsemmisült, tönkrement bankjegyekről nincsenek adatai, így a piacon lévő régi bankjegyek száma valamivel alacsonyabb is lehet. A régi kétezreseket, ötezreseket 2020 július végéig cserélik a bankok és a posták, a Magyar Nemzeti Bank pedig 2037 július végéig ad a régi bankjegyek helyett újat. A régi húszezreseknél a postai és bankfiókos határidő 2020 vége, az MNB pedig 2037 végéig várja azokat.

Hány bevont bankjegy várt cserére?
CímletMennyiség (millió darab)
20 ezres4,5
5 ezres2,9
2 ezres4,5
Forrás: MNB

Az ezresek kétharmada új

A kétezresek, ötezresek és húszezresek cseréje után jött az ezreseké, amely jól halad. A jegybank a Bukszával közölte, összesen több mint 71 millió darab ezres van forgalomban, ezeknek a 68 százaléka már új, azaz kevesebb mint 23 millió régi ezrest kell lecserélni. Erre október végéig van mód, addig bárhol kötelesek elfogadni a régi ezreseket.

Az új ezreseknél is él majd a 3/20 éves határidő, tehát 2021 október végéig a bankfiókok és a postákon lehet kérni helyettük újat, a Magyar Nemzeti Bankban pedig 2038 október végéig lehet ugyanezt megtenni.

Az ezres után már csak az ötszázas marad hátra a bankjegycseréből. Az új ötszázas várhatóan az idén mutatja majd be a jegybank, a forgalomban pedig várhatóan 2019-ben jelenik meg és ezzel lezárul az új 10 ezres bemutatásával még 2014-ben elindított bankjegycsere.