Szinte egész Magyarországot rendkívüli aszály sújtja, különösen keleten súlyos a helyzet. Több százezer hektáron teljesen megsemmisült a kukorica és a napraforgó termés, az Agrárminisztérium adatai szerint eddig több, mint 700 ezer hektárról jelentettek be aszálykárt a gazdák, de ez a szám - a növekvő kukoricakár miatt - hamarosan elérheti az 1 millió hektárt, ami a teljes magyarországi szántóterület egy negyede. Másként kifejezve, ez ezer milliárd forintnyit kárt jelent, miközben a kártérítési alapban mindössze 12,5 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre. Ez az összeg nem fedezi a gazdák kárát, és nagyjából semmire sem elég - írja Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetének vezetője és agrárvállalkozó a közleményében.

Rengeteg gazda mehet csődbe. A helyzetet tetézi, hogy a kárenyhítési alapból csak a következő éven fizetik ki a támogatást - mondta Benedek Facebook-videójában.

Több támogatást és előbb fizessenek!

A Demokratikus Koalíció nyomatékosan kéri a kormánytól, hogy emelje a kárenyhítési alap keretét, a a lehető leghamarabb 500 milliárd forint többletforrás biztosítsanak, valamint hozzák előre ennek kifizetését az aszálykárt szenvedett gazdálkodók felé! - közölte a párt.

Magyarország még mindig olyan ország, amelyen több víz folyik keresztül, mint amennyit felfogunk, és keveset öntözünk. A klímaválság Magyarországon is berúgta az ajtót, és ezzel érdemben foglalkozni kell, csakúgy, mint az agrárágazat katasztrofális helyzetével. Az elmúlt tíz év konjunktúrája alatt stadionok helyett víztárazókat kellett volna építeni, stratégiai fontosságú lett volna ennek a feladatnak a megoldása.

A DK elkötelezett abban, hogy Magyarország hosszútávon és fenntarthatóan megőrizze agrártermelési potenciálját, ezért elsőrendű feladatnak tartjuk víztározók építését és az öntözés fejlesztését - hogy ilyen kár, mint a mostani, ne fordulhasson elő még egyszer - mondta Benedek Szilveszter.

Hitelmoratóriumról döntött a kormány

A kormány moratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire - jelentette be vasárnap az agrárminiszter. Emellett az állattartóknak takarmánytámogatásról és az állami öntözőművek költségeinek többlettámogatásáról is döntöttek az aszály miatt.