Tisztában vannak azzal, hogy a térség meghatározó foglalkoztatója a Dunaferr, amely ha végleg bezár, akkor az egész régió kerül lehetetlen helyzetbe - nyilatkozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaságnak

Czomba Sándor ismertette: tavaly év végén jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé tette a felszámolás alatt lévő cégnél a bérek gyors rendezését. Ennek köszönhetően

karácsony előtt már megkapták a novemberi fizetésük maradék részét a dolgozók, és a napokban valamennyi munkavállalóhoz megérkezik a decemberi is

Utóbbit már a bérgarancia-alap teszi lehetővé, ez is mutatja, hogy "a kormány minden tőle telhetőt megtesz az ott dolgozók érdekében" – tette hozzá.

Új kérője van a Dunaferrnek?

Miközben december közepén elrendelték a Dunaferr felszámolását, érdeklődők is vannak a cég iránt - írtuk meg szerdán. A Metinvest Holding a világ acélpiacának fontos szereplője, az ukrán székhelyű cégcsoport jelentős bázisokat működtet a régióban is, de olasz, spanyol és holland érdekeltségei is számottevőek. A vezérigazgatói levélben hangsúlyozzák: a Metinvest nemcsak határozott szándékkal bír, de megfelelő erőforrásokkal is rendelkezik a vasgyár talpra állítása érdekében.

Czomba Sándor az interjúban beszélt a "hat hónapja tartó rekordmagas foglalkoztatottságról", emlékeztetve, hogy jelenleg 4,7 millióan dolgoznak az országban, szemben a 2010-es évvel, amikor a "munkaerőpiac 2010-ben látványosan rosszabb állapotban volt a mainál". Emellett szó volt 200 ezer fő alatti munkanélküliségről, valamint a regisztrált álláskeresők alacsony számáról.

Czomba Sándor a minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről szóló megállapodásról is beszélt: szerinte nem volt egyszerű megegyezniük a feleknek, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek is elég határozott elképzelésük volt, és elég messze voltak egymástól az álláspontok.

A munkavállalói oldal bőven 20 százalék fölötti emelésben is gondolkodott, míg a munkáltatói inkább 10 alatti bérfejlesztést preferált volna

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: összességében jó megállapodás született a minimálbér 16 és a garantált bérminimum 14 százalékos emelésével.

Az államtitkár jelezte, hogy informálisan megkezdődtek a tárgyalások az állami cégek vezetőivel és a szakszervezetekkel, mert látják, érzékelik a gondot, ami abból fakad, hogy a hároméves bérmegállapodásban rögzített fizetésfejlesztésnél magasabb lesz az idén az infláció.

Rámutatott, hogy nincsenek késésben, mert korábban is az volt a gyakorlat, hogy januárban kezdődtek meg az állami szektorban a bértárgyalások, a kabinet pedig mindenképpen igyekszik segíteni a feleket, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, ami mindkét félnek megfelelő.