2012 az eddigi legnehezebb év lesz az egészségügyben, az elindult programok legalább 20 évre való feladatot adnak, miközben érdemi forrásbővülés nélkül még a szinten tartás is kérdéses - mondta az egészségügy átalakulásáról tartott előadásán az IME regionális egészségügyi konferenciáján Gaál Péter.

Mint kifejtette, a tárca vezetésének választ kell adni olyan kérdésekre, hogy miként állítható meg az elvándorlás, mit kezdjünk a kórházakkal és járóbeteg rendelőkkel, hogyan használhatók ki a koordinációban rejlő tartalékok, egyáltalán hogyan biztosítható hosszú távon a rendszer fenntarthatósága, s mindezekben lépni is kell.

A munkaerőkrízis kezelésével kapcsolatban úgy vélte, 2012 több forrás együttes bevonásával valahogyan túlélhető, de március végéig hosszú távú perspektívát is kell tudni nyújtani az egészségügyben dolgozók számára.

A rendszer így fenntarthatatlan

Gaál Péter leszögezte, a jelenlegi rendszer a hatékonysági tartalékok visszaforgatásával sem tartható fenn, alaphangon 250 milliárd forint hiányzik, s további 250-300 milliárd kellene ahhoz, hogy a régiós versenytársak szintjét elérjük. Mint fogalmazott, leginkább a pénzügyi döntéshozóknál kell áttörést elérni, s azt a nehéz üzenetet átvinni, hogy az egészségügy szolidáris alapon működtethető a leghatékonyabban. Nem érdemes a magánosítás irányába tolni a rendszert, mert az a közpénzekből többet fog igényelni.

A forrásteremtésben is paradigmaváltásra van szükség - hangsúlyozta az SE EMK igazgatója. Jó iránynak tartja a népegészségügyi termékdíj bevezetését, amelyet bővíteni lehetne, a magánforrások aránya nem emelhető, viszont ki kell tisztítani a rendszert, pontosan kell kijelölni a szolgáltatáscsomag határait, és meg kell oldani a hálapénz kérdését - mondta. Pontosan tisztázni kell a munkáltatói betegbiztosítás szabályait is.

Gaál szerint az egészségügy megoldandó problémái hasonlóak ahhoz, mint 4 évvel ezelőtt, de lát esélyt arra, hogy mindezzel együtt a szektor végre emelkedő pályára álljon.