A posztban Kunetz azt írja, a betegátirányítás olyan intézmények sürgősségi ellátására is támaszkodik, amelyek éppen most dőltek össze, igaz remélhetőleg csak szeptemberig.

A leállásról az EMMI tájékoztatta az NNK-t, az nem a Honvédkórház döntése - hangsúlyozza.

A leállás lehetséges indokaként Kunetz felveti a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus akkorra időzített zárómiséjét, amit maga Ferenc pápa celebrál majd. Ezt azonban szerinte nem merték a határozat indokolásába beleírni.

"Tehát a Honvédkórház a lakosság ellátása helyett ebben az időben a zarándokok és turisták ellátására fog átállni, amire szükség is lehet, tekintve a látogatók átlagéletkorát" - írja a szakorvos, aki a Honvédkórház leállása helyett egy olyan mobilkórházban látna megoldást, mint a kiskunhalasi 150 ágyas intézmény, amiből egyszerre akár 8-10 darabot is meg lehet építeni.

"A tömegrendezvénnyel összefüggő előkészületek részeként, a biztonságos betegellátás érdekében szeptember 11-13. zárónapokra, amikor a Kossuth téren és a Hősök terén nagy létszámú szentmise várható, az NNK a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelyét jelölte ki a rendezvény egészségügyi biztosítására, ez idő alatt más kórházak vesznek át bizonyos ellátásokat” – írta a HVG-nek délután a minisztérium.