A kormány és az Emmi elkötelezett abban, hogy minden magyar állampolgár számára térítésmenetesen biztosítsa az influenza elleni oltást, nemcsak az idősek, és a kockázati csoportba tartozók számára - áll az Emmi közleményében.

A Telex vasárnap, egy háziorvosra hivatkozva arról írt, hogy idén csak a kockázati csoportba tartozóknak jár térítésmentesen a vakcina: ők a 60 év felettiek, a krónikus betegséggel küzdő gyerekek és felnőttek, illetve az egészségügyben, szociális otthonokban és az állattelepeken dolgozók.

Az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású, 3Fluart oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina 3 inaktivált vírustörzset tartalmaz. Rendeltek továbbá 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot - áll a portál cikkében. A Sanofi-Aventis készítménye a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az oltóanyag négy inaktivált vírustörzset tartalmaz. Ez az az oltás, amelyet várandós nőknek is beadhatnak.

Az Emmi közleménye szerint az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért mindenkit arra biztatnak, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, ami a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál napokon belül elérhetővé válik. Az oltás felvétele különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Az influenzajárvány ugyan tavaly elmaradt, főként a maszkhordás és az általános home office miatt, idén azonban egyelőre nem kötelező a maszkviselés, és a kontaktusok száma is jóval nagyobb a tavalyinál, így számítani lehet az influenzajárványra is.