A tervezhető műtétekhez előírt Covid-szűrés szabályozása továbbra sem egyértelmű. Például a szakorvos mérlegelheti, hogy az adott beteg esetében el lehet-e tekinteni a teszt (önköltséges) elvégeztetésétől, de nem világos, hogy ennek mik a szempontjai - áll a napilap cikkében.

A hétfőtől hatályos miniszteri rendelet szerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak akkor mehetnek halasztható műtétre vagy rehabilitációs ellátásra, ha önköltségen elvégeztetik és bemutatják a fertőzésmentességüket igazoló PCR-tesztet. Korábban az alapvető jogok biztosa  bejelentésre vizsgálta az eljárást, amelyben kifogásolta, hogy mindezt egy egyszeri miniszteri levélben próbálták szabályozni, és hogy számos esetben olyanokkal is fizettettek a fertőzésmentességi igazolásért, akiknél az ombudsman szerint ez méltánytalan volt.

A most közzétett jogszabályban rögzítették, hogy az ellátásra szoruló oltatlanok számára is térítésmentesen kell biztosítani PCR-szűrést négy esetben: ha a páciens fertőzésgyanús, ha műtétre szoruló gyereket kísér, ha 18 évesnél fiatalabb, valamint ha önhibáján kívül nem kaphatott oltást. Ez utóbbit szakorvosnak kell igazolnia.

A rendelet gumiszabálya az orvos belátására bízza, hogy kéri-e a fizetős PCR-teszt eredményének bemutatását. Ugyanis, ha a szakorvos elhanyagolhatónak ítéli a beavatkozással járó fertőzési kockázatot, akkor eltekinthet a teszttől. Ugyanakkor a gyakorlatban nemigen van olyan beavatkozás, amely járványügyi szempontból kockázatmentes lenne.

A napilap virológusok véleményét idézi, mely szerint megfejthetetlen, hogy a rendelettel pontosan mi volt a jogalkotó célja. A védettségi igazolással rendelkezők és az oltatlanok között járványügyi szempontból csak annyi a különbség, hogy az oltottak kevésbé súlyos megbetegedésre számíthatnak, mint az oltatlanok. Vagyis, ha a Covid-megbetegedések fékezése miatt rendelték el a beavatkozások előtti fertőzésmentességi igazolást, akkor az államnak a járványügyi védekezés érdekében mindenkit térítésmentesen tesztelnie kellene. A gyakorlatban az egészségügyi intézmények valamennyi műtőbe kerülő páciensen végeznek gyorstesztet a saját költségükön, hogy távol tartsák a fertőzötteket ettől az érzékeny zónától.