Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű bejglit, de egyre többen vannak azok is, akik a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket. A Jókenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amit a bejgli vásárláskor nem árt észben tartani.

A szabályozás szerint a tészta alapjául búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsiradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie. A töltelék mennyiségének legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek. Fontos, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

"A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk." - hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere.

A szakember hozzátette, hogy ezeknek a süteményeknek az íz élményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk. A bejglitészta esetében a sertészsír, vagy valódi vaj használata azért fontos a margarinnal szemben, mert az utóbbival kisütött termékek hamarabb kiszáradnak, jobban törnek és repednek. Hasonlóképp oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból, vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.