Júliusban 29,3 százalékról 23,1-re csökkent éves összehasonlításban az élelmiszer-infláció Magyarországon, júniushoz képest pedig összességében csaknem egy százalékkal olcsóbbak lettek az élelmiszerek. 

Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának senior elemzője szerint jó esély van arra, hogy folytatódik a jelenlegi tendencia, így decemberre egy számjegyűre, 5-8 százalékra mérséklődhet az élelmiszerek drágulása.

A 2023. júniusról júliusra való változást mérő mutató már mínusz 0,9 százalék, vagyis júliusban közel 1 százalékkal olcsóbb volt egy bevásárlás, mint az előző hónapban, és az élelmiszerek árának csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy egyszerűbb az előállításuk, ugyanis nagyot estek a gabonaárak, aminek hatása van a pékáruk előállításán kívül a vágóállatok árára is, valamint a gáz- és a villamos-energia ára töredéke annak, mint amiről tavaly ilyenkor beszélhettünk

– mondta az InfoRádióban az elemző.

Bekapcsolt a motorfék

Ha a hatósági árak bevezetése satufék volt, akkor a mostani kormányzati intézkedések – az árstopok kivezetése és a kötelező akciózás – inkább egy motorfékhez hasonló hatást mutatnak – illusztrálta a várható lassabb árszintváltozást Héjja Csaba, akinek meglátása szerint az árstopok azonnali kivezetése bizonyos termékeknél talán okozhat áremelkedést, viszont az inflációs mutatóban ez már nem fog látszani, mert más termékek ára annyira csökken, hogy azoknál lassan már a 2021 év végi árcímkéket láthatjuk.

Hangsúlyozta:

Minden arra mutat, hogy az általános infláció is egy számjegyű lesz néhány hónapon belül, de az élelmiszereknél ezt nagy biztonsággal ki lehet jelenteni.

Véleménye szerint ha nem történik olyan esemény a világpiacon, amitől ismét felborulnának a jól megszokott rendszerek, akkor decemberre jó eséllyel 5-8 százalékos élelmiszer-inflációs mutatót fogunk látni. Havi 1-2 százalékos csökkenésekről beszélünk, ami nem feltétlenül értelmezhető összeg mondjuk egy nagy bevásárlást tekintve, ami 20-40 ezer forintos összeg, de összességében így is olcsóbb lesz.

Kiemelte még a reálbér-növekedést, amely szerinte ha visszaáll arra a pályára, amelyen 2019-2020-ig volt, akkor nemcsak hogy olcsóbb lesz a bevásárlás, hanem ugyanolyan kicsi teher lesz, mint amilyen előtte volt.