A Napi Gazdság szerdai számának cikke

Hiába nő folyamatosan a kisadózó vállalkozók száma, nem tűnik elérhetőnek a kitűzött adóbevételi cél. A legfrissebb adatok szerint áprilisban már 63 ezer katás volt, március végén pedig 58 ezret számlált a kör. Utóbbiak márciusban 2,2 milliárd forint adót fizettek be, az első három hónapban pedig négymilliárdot. A lassú emelkedés január óta tart, hiszen akkor 51 ezerről indult a létszám.

A növekedés leginkább annak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban összeállított szabályozást meg kellett ismerni, s nem ártottak azok a módosítások sem, amelyek még könnyebbé tették az áttérést. Tipikusan ilyen könnyítés volt, hogy a katára áttérő evások egy nyomtatványban letudhatták valamennyi kötelezettségüket, vagyis az áttéréssel együtt azonnal lemondtak evás státusukról és még alanyi adómentességet is választhattak. Utóbbit a nem evás cégek nem tehetik meg, számukra csak az év végén nyílik lehetőség az áttérésre. Ugyanakkor az újonnan alakult cégek természetesen alapból választhatják az alanyi mentességet.

Egyre népszerűbb, de...

A kata szemmel láthatóan egyre népszerűbb, de nem garantált, hogy ez a havi ötezres bővülés kitart egész évben. Ha így lenne, akkor sem jönne össze annyi vállalkozó, amennyi ki tudná termelni az előirányzott 74 milliárd forintot, ehhez becslésünk szerint több mint 160 ezer katás kellene.

A rendelkezésre álló adatokból kiszámolható, hogy a katások nagyjából fele főállású, fele pedig munkaviszony mellett vállalkozik. Ez azt jelenti, hogy a mostani 63 ezer katás fele csak havi 25 ezer forint adót fizet, s nem a fő szabályként meghatározott 50 ezret − plusz olyan státus is elképzelhető, ahol egyáltalán nem keletkezik adófizetési kötelezettség. Ilyenek a gyes mellett dolgozók, bár biztosra vehető, hogy ez a mentességet élvező kör elenyésző nagyságú.

A tervezett 74 milliárdot akkor tudná ha kitermelni nem is, de legalább megközelíteni a mostani létszám, ha mindannyian főállásúak lennének. Ehhez képest a 63 ezres létszámmal számolva már az is jó eredmény lesz, ha 30 milliárd forint befolyik.

A költségvetésre nem hat

Ennek az elmaradásnak persze nem lesz hatása a költségvetésre, hiszen aki nem a kata szerint adózik, az nagy valószínűséggel más módon, evásként, szja fizetésére kötelezett egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságként fog adót fizetni. Talán még többet is, mint katát. Az adat inkább a tervezés nehézségeit és hibáit mutatja híven, azt ugyanis még a legvérmesebb remények sem támaszthatták alá, hogy néhány hónap alatt az evás kör másfélszeresét kitevő új adózói csoport nő ki a földből.

 

Egyes adóbevételek (milliárd forint)

2012. I−III.2013. I−III.2013-as terv
Társasági adó75,366,3320,8
Eva7,26,4108,1
Kata474,3
Kiva0,9130
Forrás: kormany.hu