Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott "Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep" jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt - írja az mfor.hu.

A program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

QP | Quality Placement

Az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők között azonban még öt olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna. A programba való bekerülés feltétele ugyanis az, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább egy évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények, 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult.

A Cívishírre hivatkozva azt írja a portál, hogy bár élnek még nehéz sorsúak a gettóban, de azért nem találhattak a feltételeknek megfelelő családokat, mert a korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett a nem szívesen látott személyektől felvásárolni az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot "üldöztek el" a területről.

A polgármester így most azt javasolja, hogy ezt a pénzt inkább az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" tárgyú felhívásra csoportosítsák át.