Ütközhet az Európai Unió alapjogaival, hogy a külföldieknek magasabb benzinárat kell fizetniük a magyar kutakon – írja az Euronews. Az uniós alapelv szerint minden tagállamnak biztosítania kell, hogy a területén működő cégek nem különböztetik meg a vevőket állampolgárságuk, lakóhelyük miatt.

Azt egyelőre az Európai Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet sem tudja, hogy a külföldiekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés sérti-e a fogyasztóvédelmi elveket. A fogyasztóvédelmi szervezet az Euronewsnak elmondta: még nem tudják alaposan elemezni a helyzetet, azt várják, hogy a Európai Bizottság vizsgálja meg alaposabban. Ők vizsgálódnak, hivatalos állásfoglalást azonban még nem adtak ki.

A horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic elmondta: az egész EU lényege a közös piac, és az, hogy az uniós állampolgárok azonos bánásmódban részesülhetnek. Úgy látja, a kettős benzinár ügyét Magyarország elbukná az Európai Bíróságon. 

Ha a magyar kormány beleáll a kettős árazásba, akkor annak uniós intézményeken keresztül történő megszüntetése éveket venne igénybe, ami már csak azért se valószínű, mert egy eleve ideiglenesnek szánt intézkedésről van szó.