A Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, és indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, valamint: pörgesse fel megújuló technológiák, közöttük a szélenergia terjedését. Az erről szóló sajtóközleményt  a szervezet annak kapcsán publikálta, hogy elkészült a legújabb energetikai célú közvéleménykutatás.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, ezer fő bevonásával történt.

A felmérés szerint a megkérdezettek jelentős többsége energiafüggetlenséget szeretne, és azt gondolja, hogy a megújuló energiahordozóknak, valamint az energiahatékonyságnak kulcsszerepet kell játszaniuk az ország energiaellátásában.

Az eredmények alapján a lakosság több mint háromnegyede (78 százaléka) egyetért abban, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt. Azok aránya is több mint kétharmad (69 százalék) akik szerint csökkenteni kellene a függőségünket az orosz földgáztól.

Meghatározó többséggel, a válaszadók négyötödének (80 százalék) az a véleménye, hogy fontos szerepet kellene kapnia a zöldenergiának, és a 70 százalék azzal is egyetért, hogy az energetikai fejlesztések során a kormánynak elsősorban a megújulókat kellene támogatnia. 

Az emberek több mint fele (58 százalék) azt szeretné, ha az állam aktívan támogatná az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat.

Magyarország békéjének és biztonságának a kulcsa az energiafüggetlenség. Az importenergiáról való leválást pedig az hozhatja el, ha a kormány aktívan támogatja az energiatakarékossági beruházásokat, és a megújulók lakossági elterjedését

- közölte Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

Hozzátette: az ukrajnai háború fényében világosan látszik, hogy milyen árat kell fizetni a súlyos gázfüggőségünkért. - Ez a háború energiaháború: olajból, gázból és szénből finanszírozzák és működtetik. A nap-, szél-, és geotermikus energiáért azonban még egyetlen ártatlan áldozatnak sem kellett meghalnia” – mondta Perger András.