Berlinben beszélnek, Bajorországban csinálják - értékelte Hubert Aiwanger, bajor gazdasági és energiaügyi miniszter az új, megújuló energia használatot és decentralizált energiatermelést is támogató programját. Augusztus óta Bajorországban energiatároló rendszerek építésének támogatására is pályázni lehet.

A jól paraméterezett ösztönzést bizonyítja - írja a német PV Magazine - hogy alig két hónap alatt 3250 pályázatot fogadott be a bajor gazdasági minisztérium. Az igényelt összes támogatás eddig mintegy 3,4 millió euró volt, ami azt tekintve, hogy az eredeti elgondolás 10 ezer pályázót vizionált 2020 végéig, akik közt akár 24 millió euró támogatást is kiosztanak, mondható: telitalálat.

Az energiatároló rendszerekhez, új fotovoltaikus rendszerrel kapcsolt magán töltőállomások létesítéséhez nyújtott támogatási program 3-30 kilowattóra (kWh) kapacitású akkumulátoregységek, illetve tárolók telepítését szorgalmazza, így a támogatási összegek szórása is nagy: 500-3200 euró között mozognak. De új töltőállomás létesítéséhez még további 200 euró kérhető.

"A lakosság most már nem csak az áramszámláját csökkentheti, de a megtakarítás mellett aktívan hozzájárulhat az éghajlatvédelemhez is"- mondta a miniszter.