„A legjobban azok járnak, akik Ausztriában élnek és részesülnek a jó szolgáltatásokból, például a jó utakból és kiszámíthatóságból, azonban van hozzáférésük a magyar termékekhez” – összegezte az Ausztria és Magyarország közötti, a bevásárlóturizmusról szerzett tapasztalatait az Rtl.hu-nak  Dávid, aki ápolóként hat éve él Ausztriában, ebből öt évet a Németországgal szomszédos Tirolban töltött, egy éve pedig a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban dolgozik.

 

Johannes nagyobb bevásárlótúrákra jön Magyarországra: tankol, virágot és kedvező árú élelmiszereket vesz, fodrászhoz és étterembe megy.  A szépségiparban dolgozó Ágnes azt mondja: eszébe sem jutna Ausztriában tankolni, ahogyan vásárolni sem. „Élelmiszert nem veszünk kint, itthon sokkal olcsóbb, kényelmesebb is itthon beszerezni. A jobb minőségű ruhanemű viszont olcsóbb Ausztriában. Én úgy látom, hogy azok járnak a legjobban, akik kint dolgoznak, euróban kapják a fizetésüket, és itthon, forintban tudnak gazdálkodni belőle.

A megkérdezettek szerint egyes határmenti, kisebb benzinkutakon 50 literes tankolási limitet vezettek be, ez azonban nem érinti őket, mivel autóik tankja eleve nem nagyobb, mint 50 liter. Örülhetnek, a kormány július 1-ig meghosszabbította a benzin- és élelmiszerárstopot is, a kedvezményes tankolás feltételein pedig nem szigorítottak. A benzin az ausztriai kutakon 640-650 forintnak megfelelő euróba kerül, a gázolaj ára pedig 700 forint körül jár. Vagyis a magyarországi üzemanyagár-stop miatt 160-200 forintnak megfelelő eurót spórolnak.